A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

У боротьбі за українську незалежність

Дата: 28.03.2019 17:53
Кількість переглядів: 103

27 березня 2019 року учні 9-А та 8-А класів Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. №4 та класні керівники  Заяць А. Я. і Патрик В. Є. відправились у цікаву мандрівку до княжого Львова. Весняне сонечко зустрічало мандрівників. Відвідавши площу Ринок, учні вирушили у Національний музей-меморіал жертв окупаційних  режимів "Тюрма на Лонцького".

Колишня в'язниця використовувалась у 20 столітті як політична тюрма польської, радянської та нацистської влади. З 2009 року – це вже Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького". Учні з цікавістю дізналися про історію давньої споруди, яка була зведена у 1918-1920 роках під час панування Польщі за проектом архітектора Ю. К. Яновського в стилі неоренесансу.

Перед очами дітей постали тяжкі сторінки української історії. У тюремному корпусі знаходився Четвертий відділ Головної комендатури державної поліції до повноважень якого входила боротьба з "антидержавними" організаціями типу ОУН та Комуністичної партії Західної України. Неофіційно тюрма спеціалізувалася на політичних в’язнях.

У 1935 році в споруду було переведено слідчий відділ поліції, а в'язниця стала використовуватися як слідчий ізолятор. Під час Львівського процесу 1936 року в тюрмі утримувались Степан Бандера, Ярослав Стецько, Микола Лебідь  та інші сини і дочки українського народу. Глибше  пізнавши історію рідного краю, учні та вчителі помандрували вуличками старого Львова.

Вшановуючи пам'ять борців за волю України, діти надовго запам’ятають відвідини місць, пов’язаних з боротьбою українців за  становлення своєї держави.

Учитель історії
Патрик В. Є.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень