A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Едукаційний семінар на тему: «Допомога дитині з особливими потребами: медичний, педагогічний та соціальний аспекти»

Дата: 28.10.2019 16:10
Кількість переглядів: 241

Кількість дітей з особливими потребами неухильно зростає як у світі, так і в Україні. Сьогодні суспільство проходить шлях переосмислення ставлення до людей з особливими потребами, які є повноцінними членами громади. Адже ознакою цивілізованого суспільства є поціновування людської різноманітності, визнання, повага та прийняття людей з обмеженими можливостями.

Нові світоглядні орієнтири, безумовно, стосуються і сучасної освіти. Значення інклюзивної освіти у сучасному освітньому просторі набуває особливої ваги з огляду на  те, що інтегрування дітей з особливими потребами в соціокультурне та загальноосвітнє середовище є надзвичайно важливим. Проте не менш важливим є і раннє втручання як комплексна система послуг сім'ї, в якій народилася дитина з неповносправністю чи її ризиком. Саме ця система послуг, яка скерована на раннє виявлення, лікування та профілактику порушень розвитку дитини та функціонування її сім'ї, починає реалізовуватись в Україні. Концепція раннього втручання основана на мультидисциплінарному підході, спільній діяльності фахівців системи охорони здоров'я, освіти та соціального захисту. Принципи важливості та взаємодоповнюваності усіх фахівців, інтеграції спеціальностей, міжсекторальної співпраці є надзвичайно важливими в системі комплексної допомоги дитині з особливими потребами та її сім'ї.

28 жовтня 2019 року на базі КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Золочівської районної ради відбувся едукаційний семінар для усіх фахівців, які дотичні до допомоги дітям з особливими потребами, на тему: «Допомога дитині з особливими потребами: медичний, педагогічний та соціальний аспекти».

Директор ІРЦ, Галина Вороньчак,  розповіла учасникам семінару про діяльність  та основні напрямки роботи центру, реалізацію психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами в районі.

 Доповідач семінару, Марія Душар, лікар-педіатр, генетик Інституту спадкової патології  Національної академії медичних наук України (м.Львів), ознайомила учасників семінару з найпоширенішими генетичними патологіями, які є причинами  фізичної та психічної  неповносправності у дітей, наголосила на важливості ранньої діагностики, медико-психологічної та соціальної допомоги дітям даної категорії.

Олена Джула, лікар-психіатр  НКП «Золочівська ЦРЛ», розповіла про основні категорії порушень психічного розвитку у дітей, окреслила шляхи збереження та укріплення психічного здоров'я дітей та підлітків, акцентувавши увагу на необхідності співпраці фахівців медичної, освітньої та соціальної сфер у наданні якісних послуг сім'ї, в якій зростає дитина з особливими потребами.

Слухачі семінару отримали можливість активного обговорення даної проблематики та обміну досвідом. Після закінчення семінару генетик Інституту спадкової патології НАМНУ Марія Душар провела консультування дітей з особливими потребами та надала фахові рекомендації батькам.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень