A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Єднаймося в мові! Золочівський економічний ліцей

Дата: 09.11.2020 16:01
Кількість переглядів: 143

День української писемності та мови започаткували більше двадцяти років тому з метою консолідації суспільства. У нашій державі його відзначають 9 листопада. Різноманітні урочисті заходи, які проводять цього дня, мають на меті гуртувати українців довкола рідного слова, популяризувати його.

Фото без опису Фото без опису

 

На початку листопада вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця – першотворця української історії, мислителя,  автора славетної «Повісті минулих літ». Із приходом писемної культури саме він відчув необхідність упорядкувати усні знання і перенести їх на папір, аби зберегти історичні факти для прийдешніх поколінь. Тому вважають, що з Нестора Літописця починається писемна українська мова.

Традиційно до Дня української писемності та мови всі охочі можуть взяти участь у загальнонаціональній акції – написанні радіодиктанту, щоби не тільки перевірити свою грамотність, а й  продемонструвати єдність з тими, хто любить українське слово. Щорічно Всеукраїнський диктант національної єдності пишуть українці в різних куточках світу.

Також у цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, спрямований на піднесення престижу мови серед молоді, виховання шанобливого ставлення до культури й традицій нашого народу, розвиток творчих здібностей дітей.

Попри  утиски та заборони, яких зазнавала українська мова впродовж століть, вона вистояла. Вистояла, але сьогодні знову бореться за право бути. Тож кожному з нас варто докладати зусиль, аби нею послуговувалися всі, хто називає себе національною елітою. Адже лише міцний національний дух і чуття єдності ведуть до справжньої незалежності.

Доки є носії української мови, доти вона жива. Любімо її, шануймо (не тільки у свята), плекаймо. Інакше пророчими стануть слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Пам’ятаймо, що справжнім духовним мечем нації є мова!

Учитель української мови та літератури Золочівського економічного ліцею Олексин І.М.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень