A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Єднаймося в мові! Золочівський економічний ліцей

Дата: 09.11.2020 16:01
Кількість переглядів: 108

День української писемності та мови започаткували більше двадцяти років тому з метою консолідації суспільства. У нашій державі його відзначають 9 листопада. Різноманітні урочисті заходи, які проводять цього дня, мають на меті гуртувати українців довкола рідного слова, популяризувати його.

 

 

На початку листопада вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця – першотворця української історії, мислителя,  автора славетної «Повісті минулих літ». Із приходом писемної культури саме він відчув необхідність упорядкувати усні знання і перенести їх на папір, аби зберегти історичні факти для прийдешніх поколінь. Тому вважають, що з Нестора Літописця починається писемна українська мова.

Традиційно до Дня української писемності та мови всі охочі можуть взяти участь у загальнонаціональній акції – написанні радіодиктанту, щоби не тільки перевірити свою грамотність, а й  продемонструвати єдність з тими, хто любить українське слово. Щорічно Всеукраїнський диктант національної єдності пишуть українці в різних куточках світу.

Також у цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, спрямований на піднесення престижу мови серед молоді, виховання шанобливого ставлення до культури й традицій нашого народу, розвиток творчих здібностей дітей.

Попри  утиски та заборони, яких зазнавала українська мова впродовж століть, вона вистояла. Вистояла, але сьогодні знову бореться за право бути. Тож кожному з нас варто докладати зусиль, аби нею послуговувалися всі, хто називає себе національною елітою. Адже лише міцний національний дух і чуття єдності ведуть до справжньої незалежності.

Доки є носії української мови, доти вона жива. Любімо її, шануймо (не тільки у свята), плекаймо. Інакше пророчими стануть слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Пам’ятаймо, що справжнім духовним мечем нації є мова!

Учитель української мови та літератури Золочівського економічного ліцею Олексин І.М.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень