A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

День української писемності та мови у Словітському НВК

Дата: 11.11.2019 15:15
Кількість переглядів: 119

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос — більш нічого.
А серце б'ється — ожива,
Як їх почує!.. Знать, од бога
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди! .....
Тарас Шевченко
День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 09 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
08 листопада 2019 року учні 6 класу Словітського НВК (класний керівник Левчишин Н.В.) стали учасниками літературно-музичної композиції «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить…».

Захід розпочався із урочистого відкриття ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Конкурс спрямований на піднесення престижу української мови серед молоді, виховання поваги до культури і традицій українського народу. Участь у ньому беруть понад п’ять мільйонів учнів з 20 країн світу.

Діти читали вірші, співали українських пісень. З піднесеним настроєм, гордістю вони промовляли: «Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу».

Ведучі заходу познайомили присутніх з історією становлення української мови, а артисти подарували справжнє свято, майстерно виконуючи українські пісні, а школярі відчули і ще раз усвідомили, яка красива і легка наша мова.

Мова й писемність є факторами, що утворюють культуру. Якщо у людей відібрати право або можливість говорити рідною мовою, то це буде найважчим ударом по їхній рідній культурі. Якщо в людини відібрати книги рідною мовою, то вона втратить найважливіші скарби своєї культури.

Від найглибших традицій і з часів давніх літописів, нашою мовою говорить серце і душа української землі, українською мовою промовляє дух нашої свободи. Мова є основою духовного багатства народу, це його душа, це втiлення його думки! Ми маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу.

У цей святковий День української мови та писемності учні щиро побажали всім любити, берегти і утверджувати свою рідну мову, плекати у душі любов до неї, щастя, добра та нових здобутків в ім'я України!

Велична, щедра і прекрасна мова.
Прозора й чиста, як гірська вода,
Це України мова барвінкова,
Така багата й вічно молода.

Вона, як ніжна пісня колискова,
Заходить в серце й думи з ранніх літ,
Це мова, наче пташка світанкова,
Що гордо лине у політ!

Левчишин Наталія Василівна,
вчитель української мови та літератури

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень