A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Відкрито барельєф Василя Вишиваного Золочівська Зош№4

Дата: 16.11.2020 14:56
Кількість переглядів: 92

 

До зброї! До зброї стрільці!
І рідну країну спасайте!
Повстаньте як вірні козацькі сини,
Героями в хату вертайте!

Василь Вишиваний

 

Поряд зі славетними іменами  наших земляків Маркіяна Шашкевича та Кирила Трільовського  зазвучало ім’я Василя Вишиваного (Вільгельм-Франц фон Габсбург) - 1895-1948 роки життя, полковника Легіону Українських Січових Стрільців, українського військового діяча, поета та дипломата.

Творча, військова та громадська діяльність В.Вишиваного має дотичність до Золочівщини , так як немало часу полковник віддав службі у військовій частині, яка формувалася переважно із українців Золочівського повіту. У складі полку відбулося подальше ознайомлення Вільгельма з українцями, до яких він ставився з особливою прихильністю. Під його командуванням та з його ініціативи сотня повністю українізувалася, з її складу були вилучені угорці та поляки, місце яких заступили винятково українці. Всі вояки мали синьо-жовті відзнаки на уніформі. У війську Вільгельм не тільки досконало опанував українську мову, але почав вважати себе українцем, а також постійно заохочував своїх підлеглих до активного національного самовизначення. Один із його солдат подарував йому вишиту сорочку, яку він почав відкрито носити, як в полку так і поза ним. За те, а також за його патріотизм та палку любов до України, його почали називати Василем Вишиваним. Разом із своїми бойовими побратимами-українцями приймає участь в боях за звільнення Галичини від російської окупації.

15 листопада 2020 року у Золочеві на стіні будівлі військового навчального центру національної гвардії України було урочисто відкрито барельєф Василя Вишиваного як знак пам’яті про справжнього українця за духом.

На відкритті були присутні представники військової частини на чолі з командиром Михайлом Вікторовичом Куликом, міський голова Ігор Михайлович Гриньків, представники Львівської обласної ради, депутат обласної ради Мирослава Романівна Бабінська, голова громадської організації "Золочівське районне громадсько-патріотичне об'єднання "Український Чин" п. Олег Сидорович, автори барельєфу - викладачі та студенти коледжу ім. Труша, освітянська громадськість Золочева.

Розповіддю про особу Василя Вишиваного розпочав урочистості  п.Марко Сімкін, журналіст-міжнародник, голова ювілейного оргкомітету громадських організацій Львівщини при ЛОДА по вшануванню 125 роковин від дня народження В.Вишиваного.

Тож пам’ятаймо імена славетних УКРАЇНЦІВ, які є прикладом патріотизму, відданості та служіння рідній батьківщині.

 

Олена Павлишин

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень