A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Міжнародний день вишиванки, 21 травня, для вихованців секції української літератури Золочівської МАН, учнів 8,9 класів Шпиколоського НВК пронизаний справжньою святковістю.

Дата: 25.05.2020 14:54
Кількість переглядів: 117

Міжнародний день вишиванки, 21 травня,  для вихованців секції української літератури Золочівської МАН, учнів 8,9 класів Шпиколоського НВК  пронизаний справжньою святковістю. Адже вивчення і популяризація української культури, збереження національних традицій є одним із завдань даної секції.  
            Щоб належно відзначити цей день восьмикласниця  Рибка Тетяна разом зі своєю сестрою-п’ятикласницею Оксаною привітали всіх українців, краян та краянок зі святом і подарували, у їх виконанні, пісню «Бабина вишиванка» (слова А. Банціровська, музика С. Родько (відео можна переглянути у фейсбук)).  Авторську поезію «Вишиванка – символ України» продекламувала вихованка Оксана Гайдар (відео у фейсбук).
            Керівник секції Марія Петрівна Рибка розповіла вихованцям про місцеву майстриню-вишивальницю - жительку села Жуків Марію Василівну Семираз (1958 р. н.). 
             Вишивання для неї - це любов,  це - її  захоплення, це-ТАЛАНТ! Яким багатством кольорів палахкотять різноманітні витвори її рук!  Їх безліч! У колекції  майже до півсотні виробів. Скільки  тепла, натхнення, праці, фантазії вклала вона в вишукані оригінальні орнаменти,  які ожили на полотні й характерні для нашого краю.  Жіночі плаття, костюми, блузки і корсети, чоловічі сорочки, ікони й картини, серветки й великодні рушнички,  подушки та барвисті рушники – все це неймовірна краса, створена бісером і хрестиком   полонить душу, милує око, дивує кожного й несе радість. Так і  хочеться поринути в  прекрасний світ вишивальниці-жуківчанки, закоханої  в свою справу.  
             Переконані, що відлітають роки, минають віки, змінюється мода, але ніщо не затьмарить краси вишитих речей. Нехай цвітуть  -не вицвітають  українські  вишиванки!
             Зуміли юні літературознавці віртуально завітати (YouTube) в музей «Вишиванка» м. Верховина й ознайомитися з автентичними гуцульськими речами та предметами побуту, почути гуцульську говірку та цікаву історичну розповідь про гуцульську вишивку, яку розповідала господиня музею. 

 
Фото з архіву:  Вишивальниця  Марія Василівна Семираз - учасниця фестин «Наші» (2018 р.)

 
Керівник секції
Марія Рибка

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень