A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Навчальний посібник «Знайомство парубків з дівчатами на вечорницях»

Дата: 03.11.2020 14:08
Кількість переглядів: 134

Споконвіку  молодь була і є основою майбуття української нації, носієм та пропагандистом народного мистецтва та культури . Тому особливе занепокоєння нині викликає відсутність у більшості молодого покоління усвідомлення себе як частини народу.

Тож для вчителів освітніх та мистецьких шкіл видано навчальний посібник «Знайомство парубків з дівчатами на вечорницях», авторами якого є  Ольга Чепелюк, керівник фольклорного ансамблю «Древо» Золочівського ЦДЮТ та Ірина Весна, викладач-методист Золочівської музичної школи.

Здавна вечорниці були своєрідною школою виховання молоді, формування особистої та колективної поведінки. Вони сприяли вивченню і подальшому розвитку усної на­родної творчості,  народних ремесл тощо.  Саме на таких вечорницях

молодь привчалася до милосердя, поваги до старших, працелюбству та поваги один до одного.

Останнім часом у багатьох закладах освіти та культури є спроби відтворення вечорниць, проте це в основному є лише Андріївські вечорниці. Проте вони нерідко зводяться до шаблонності, одноманітності. У них втрачається основна ідея проведення вечорниць.

Саме Ольгою Чепелюк був зібраний етнографічний матеріал обряду посвяти дівчини на вечорницях від старожилів Золочівщини та описаний у цьому посібнику. Разом із тим нею розроблений сценарій перших вечорниць, який може слугувати основою проведення вечорниць.

Сподіваємось, що цей матеріал стане вагомим помічником для відродження забутих традицій нашого народу та організації виховних заходів, спрямованих на виховання морально-етичних рис української молоді. І вечорниці проходитимуть не лише на свято Андрія, а й від Покрови до Великоднього Посту.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень