A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Відтворення українських традицій

Дата: 16.12.2019 11:49
Кількість переглядів: 110

Відтворенню українських традицій, звичаїв та обрядів, вихованню інтересу до вивчення минулого рідного краю сприяла етновечірка «Андріївські вечорниці», проведена вихованцями секції української літератури Золочівської Малої академії наук, учнями 8, 9 класів Шпиколоського НВК.

Ведуча з пошаною розказала про цікаву особистість, носія народних скарбів, талановиту жінку, яка намагалася об’єднати зусилля всіх небайдужих для відродження культури рідного села, зокрема, організатора і шанувальника українських вечорниць, колишню односельчанку Євдокію Якимівну Гуляк (1916 р.н).

Гості свята мали змогу завітати у світлицю, заповнену предметами старовинного українського побуту минулого століття і побачити справжнє українське дійство, де молодь організовувала своє дозвілля на честь Святого Андрія в особливій формі –  проведенні  вечорниць. Ось й ожила одна зі сторінок молодості наших прабабусь та прадідусів.

Вечорниці були наповнені душевними народними співами та переспівами, довгими дівочими та парубоцькими  посиденьками, під час яких учасники розповідали небелиці, «дерли» пір’я, чистили квасолю, лущили кукурудзу, смакували гарбузове насіння, горіхи. Ніхто не сумував, бо вправна, енергійна  господиня Катерина (уч. 8 кл. Аліна Гайдар) задавала тон веселощам і розвагам. Вражаючим був колоритний виступ хлопців із жартівливими музичними композиціями та дотепними  небилицями.  На завершення усі присутні охоче частувались  пирогами, бубликами, пампушками, солодощами, яблуками та узваром. А головне –  куштування Калити, традиційного хліба вечорниць.

Присутні занурилися в атмосферу родинного вечора, пронизану повагою до своїх коренів. Яскраве дійство відкрило перед ними дотепність, гумор та щедрість талановитого українського народу. Вихованці втілили  творчий задум і з захопленням відтворили обряди свята та український звичай, до того ж додали своєї неповторності і трішки сучасного присмаку. Не важливо скільки нам років, в якому столітті живемо, головне, що цікавимося, вивчаємо, відроджуємо, розвиваємо, зберігаємо і передаємо наступним поколінням цей нетлінний скарб.

Феєрія свята захопила і полонила присутніх своєю щирістю та коловоротом позитивних емоцій, дала можливість відчути себе частиною великого українського народу з його унікальною і неповторною історією і культурою.

Хочеться подякувати  вчителю  Богдану Павловичу Гуляку за музичний супровід народних пісень та надзвичайно цікаву розповідь про зібрані вихованцями як інтер’єр світлиці предмети побуту наших пращурів, їх призначення та пов’язані з цими предметами традиції.

Керівник секції
Марія Рибка

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень