A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

18 травня – в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, дистанційне заняття секції історії Золочівської МАН (керівник секції Л.Б. Саврас) розпочалось із перегляду художнього фільму «Хайтарма» (Україна, 2012, реж.: Ахтем Сеітаблаєв).

Дата: 20.05.2020 11:28
Кількість переглядів: 112

18 травня – в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу,   дистанційне заняття секції історії Золочівської МАН (керівник секції Л.Б. Саврас) розпочалось із перегляду художнього фільму «Хайтарма»   (Україна, 2012, реж.: Ахтем Сеітаблаєв). Фільм побудований на реальних подіях і розповідає про події, пов’язані із депортацією кримських татар у травні 1944 року. 

Після перегляду фільму вихованці з уст вчителя дізнались про передумови, подробиці та наслідки цієї трагедії, ознайомились із матеріалами, опублікованими Українським інститутом національної пам’яті до цієї дати. Загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу склала: 183 тис. осіб на загальне спецпоселення, 6 тис. у табори управління резервів, 6 тис. до ГУЛАГу, 5 тис. спецконтингенту для Московського вугільного тресту, а разом 200 тисяч осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Саме 18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень