A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Знайти. Дослідити. Вивчити. Зберегти.

Дата: 23.05.2019 11:12
Кількість переглядів: 109

Сьогодні по всій території України, особливо у Західній частині, відбувається відродження стародавніх традицій у вигляді фольклорно-етнографічних свят, зокрема, Великодніх гаївок. Ці свята пробуджують інтерес до народної творчості, сприяють відродженню оригінальних, призабутих пісень, оскільки, кожний фольклорний колектив намагається бути неповторним, віднайти цікаву самобутню програму, а це можливо лише при глибокому знанні й використанні місцевого матеріалу та збереженні народного колориту.
З цією ж метою вихованці секції української літератури Золочівської Малої академії, учні Шпиколоського НВК  провели пошукову роботу і записали з уст бабусь, дідусів, матерів,  односельців цілу в’язку прекрасних  народних гаївок й оформили рукописні збірочки «Гаївки – калинове намисто нашого народу».

З уст керівника М.П. Рибки дізналися про цікаву особистість, носія народних скарбів, шанувальника і творця  гаївок, світлої пам’яті односельчанку Євдокію Якимівну Гуляк (1916 р. н.), матір нашого шановного вчителя історії Богдана Павловича Гуляка. Переконливо можемо твердити, що багато односельців пам’ятають її, бо, напевно, всі ті гаївки, які вдалося зібрати – це невичерпна  скарбничка душі Євдокії Якимівни. Вона знала їх безліч! У вінок  улюблених наспівів вплітала власні слова, і ці гаївки ставали такими своїми й зрозумілими. І, звичайно, співала! Співала навчаючи і вміло передала з уст в уста.

Юні манівці не лише зібрали, вивчили і дослідили місцеві гаївки, але і підготували презентаційний виступ, люб’язно записаний студією «Золочів.Нет»: під ритмічні мелодії нашого західного етносу, взявшись за руки,  весело заспівали  гаївочки: «У Шпиколосах на горбочку», «Біда тому козакові», «Сім качечок», «Дай м’я, мамо, за ганчира», «На городі біла глина», «Чорна гречка, білі кінці»; продемонстрували  ігри - забави: «Ти, Іванчику», «Ходить качур, ходить», «Вербова кладочка», які виконували під час  Великодній свят у своєму  селі.

Хочеться вірити, що ця чудова традиція наших предків передасться наступним поколінням і в майбутньому довкола велично-ошатних українських церков кружлятимуть у Великодніх хороводах-гаївках наші діти та онуки.

      



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень