A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Секція історичного краєзнавства МАН

Дата: 01.06.2021 10:54
Кількість переглядів: 432

Вже третій рік поспіль на базі Плугівського НВК успішно працює секція історичного краєзнавства Золочівської Малої академії наук учнівської молоді.

Історичне краєзнавство - це наука про історичне минуле рідного краю, один із найцікавіших її напрямів. Обумовлено це тим, що ніколи не вичерпається допитливість людини, яка прагне дізнатися, що відбувалося на землі, де вона народилася і живе, що було до неї, як жили її прародичі, що переживали, з якими труднощами стикалися, як їх переборювали.

Юні історики-краєзнавці – це люди, що мають покликання до пошуку відповідей на ці запитання. Тим паче, що ресурс для краєзнавчої діяльності в нашому краї настільки значний та багатий, що вистачить, мабуть, на кільканадцять поколінь юних дослідників.

Так вже повелося, що людина залишає на землі багато свідчень своєї діяльності. Усе, що вона говорить чи пише, усе, що вона виготовляє, усе, до чого торкається, - дає нам свідчення про неї. Маленька намистина, яку знайшли в землі, пожовклі сторінки старої книги, герб на будинку, мідна монета, стара могильна плита із майже стертим написом - усе це "сліди" минулого. До деяких з них можна доторкнутися рукою, про деякі прочитати, а інші дадуть нам уявлення про те, як люди сприймали себе і навколишній світ, як оцінювали історичні події, як складали легенди і міфи, у що вірили, на що сподівалися.

Надбання наших предків не повинно втратити свого значення. Минуле, сьогодення і майбутнє тісно пов'язані між собою. Історія дає нам можливість пізнати самих себе. Це не просто інформація про минуле і не довідник про те, що було, а захоплюючий процес пізнання себе і своїх предків. Історія показує нам, яке глибоке коріння має наше життя. Незнання минулого неминуче призведе до нерозуміння сучасного і майбутнього. А пізнати давнину ми зможемо лише тоді, коли вивчимо історію рідного краю, нашої "малої" Батьківщини. Саме з таких історій можна скласти, як із цеглинок, великий будинок історії нашої країни.

Історичне краєзнавство якнайкраще розкриває нерозривний зв’язок історії рідного краю з історією України, допомагає усвідомити унікальність і неповторність історичної долі кожного регіону та населеного пункту, відчути причетність власної родини до цих процесів, допомагає сформувати у школярів бажання бути гідним спадкоємцем кращих традицій та здобутків мешканців своєї малої батьківщини.

Саме таке відношення до історичного минулого свого краю намагається прищепити своїм вихованцям керівник секції Лілія Богданівна Саврас – талановитий педагог, вмілий організатор, ідейний натхненник юних краєзнавців. Лілія Богданівна намагається сформувати у вихованців системний підхід до вивчення історії, навички критичного історичного мислення, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, синхронізувати події і процеси історії краю та історії України. Юні краєзнавці в процесі навчання здобувають навички проведення краєзнавчого дослідження, вчаться самостійно здобувати інформацію з різних краєзнавчих джерел, коригувати, інтерпретувати її, аналізувати, а також системно та критично осмислювати.

 «Сучасне українське волонтерство (на прикладі волонтерської організації Золочівщини)», «Історія життя і діяльності Параскевії Дацко (позивна Тиса)», «Святе джерело – окраса рідного села (факти, перекази, легенди)»,   «Храм Положення Ризи Пресвятої Богородиці – побудова, руйнація, відновлення», «Незабута спадщина Омеляна Квіта», «Степан Навроцький і відновлення образів у Плугові», «Маловідомі історичні місця Зарваниці», «Кирило Трильовський – засновник українського січового руху», «Моє село туристичне (екскурсійний маршрут с. Плугів)», «Роль жіноцтва у Революції Гідності (на прикладі Золочівщини)», «Репрезентація національної пам’яті: братське поховання часів Другої світової війни та могили героїв ОУН-УПА місцевого значення» - ось далеко не повний перелік тем наукових досліджень вихованців секції.

Навчальний рік завершено - 27-28 травня відбулись заключні заняття секції історичного краєзнавства. Вихованці узагальнювали вивчене впродовж   навчального року шляхом розв'язування різноманітних завдань: ребусів, кросвордів, загадок, тестів. Переглядали презентації свої колег, складали плани на наступний навчальний рік

А попереду літо – час відпочинку, екскурсій, походів. Час для нових вражень і нових знайомств. Веселого і цікавого літа юним краєзнавцям!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень