A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Вчимося мудрості у Софії Федорівни Русової

Дата: 19.02.2020 10:10
Кількість переглядів: 331

“Нація народжується  біля дитячої колиски,  тільки на рідному ґрунті”, – писала Софія Русова.
18 лютого вся прогресивна громадськість вшановує світлу пам’ять -  день народження видатної жінки, палкої прихильниці національного виховання, класика української педагогіки Софії Федорівни Русової. З кожним роком до нас все більше повертається її ім’я і творча спадщина.
Ім‘я Софії близьке і дороге педагогам Золочівського ДНЗ №3 «Сонечко», вихованцям та їх батькам, бо  ось уже 11 років   в закладі працюють за її Концепцією, черпають невмирущі знання   її золотих праць. В стінах садочку живуть, діють принципи національного дошкільного закладу, про який так мріяла Софія Русова – педагог світового рівня, дорога наша землячка, що палко усвідомлювала ідею національної освіти і сприяла реформуванню української системи на основі найсучасніших наукових досягнень.  Це був  не просто святковий тематичний день в закладі, а  педагогічні читання, відкриті заняття з іграми створеними С.Русовою, літературні читання її оповідань для дітей, це було «живе» спілкування з найповажнішою, найбільш світлою вченою - Софією Русовою.

Діти з цікавістю завітали, в цей день, в міні–музей Софії Русової, який уже 11 років функціонує у садочку і щоразу поповнюється новими експонатами та невідомими досі фактами з життя видатного педагога. Цю зустріч–екскурсію у музей провела науковий працівник музею-заповідника «Золочівський замок»  Козюк М.С. ( мати вихованки старшої групи). Діти, затамувавши подих, уважно слухали розповідь екскурсовода про життя видатного педагога, садівниці педагогічних ідей та з захопленням переглянули нові світлини з просвітницької діяльності новатора, громадського діяча та педагога. Серед дітей теж є маленькі екскурсоводи, які у віршах доповнили  життєві сторінки видатного педагога. Була запалена свічка пам’яті, під час якої, хвилиною мовчання було  вшановано великого педагога Софію Русову. Життєстверджуючим акордом стало виконання  усіма дошкільниками пісні «Софія навіки».  Цікавим та пізнавальним  для дітей і гостей став і загальносадовий музично–виховний захід «З Софією в серці» (ведуча Двірник М.П., музичний керівник  Коропатніцька В.Ю.). Ось  так  усі  спільно в цей день намагалися  осягнути і зрозуміти сутність життєвого кредо С. Русової, сформульованого ще на початку минулого століття: «В житті кожної шляхетної людини має світити велика ясна зірка, щаслива доля рідного народу».

Варто сказати, що методики Софії Русової — це чудова можливість для прищеплення дошкільникам культури, ознайомлення з традиціями та звичаями. Саме в таких закладах починає формуватися свідомість дитини, її особисті якості та риси характеру. А найголовніше те, що у малюків вибудовується внутрішня культура та позитивне ставлення до оточуючого середовища.

Вихователь
Двірник М.П.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень