A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

Літературно-краєзнавча секція Золочівської МАН презентує

Дата: 15.02.2019 09:21
Кількість переглядів: 115

З метою оспівування Різдва Христового, популяризації колядок та щедрівок, відродження та збереження звичаїв та традицій різдвяного циклу вихованці літературно-краєзнавчої секції Золочівської МАН, що діє при Шпиколоському НВК та Жуківській ЗОШ І - ІІ ст., провели кропітку, але захоплюючу пошукову роботу: з уст бабусь, матерів, односельців зібрали найдавніші колядки та щедрівки, які виконувались у даній місцевості, оформили рукописні збірочки «Народне джерельце» та «Народна скарбничка» та провели їх презентацію.

Збірочки особливі тим, що взявши їх до рук, бачимо, що майже всі давні колядки нам добре відомі і любі. Привернули увагу найдавніші «Бог предвічний» та «Небо і земля", записані із стареньких молитовників 1911, 1912 років видання. До збірки увійшли й колядки із давньої рукописної збірочки прабабусі 1927 р. н., щедрівки, записані з уст бабусі 1936 р. н., дідуся 1947 р. н.. Спасибі хочемо сказати невідомому автору за зворушливі слова вірша «Стара колядка», записані з уст дідуся 1954 р. н.. Втішно, що вдалося записати авторські колядки нашого поета-земляка Михайла Кутного та односельця Григорія Гайдара. 
Збірочки доповнені цікавими різдвяно-новорічними та йорданськими народними віншуваннями, авторськими поезіями та світлинами. 
Дивлячись на зазначені дати, можемо переконливо твердити, що колядки і щедрівки передаються з покоління в покоління, вони є невичерпною душею українського народу. І тому ми щиро прагнемо, аби наші різдвяні звичаї і традиції не забувалися, а розвивались і передавались нащадкам, демонструючи красу та неповторність різдвяних обрядів. 
Збірочки містять цілі в’язки найкращих шедеврів різдвяного циклу. Тож нехай вони прислужаться всім, кого зачаровує різдвяна святкова атмосфера.

Керівник секції
Марія Рибка



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень