A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області

«Людина і довкілля»

Дата: 23.10.2020 09:13
Кількість переглядів: 104

Секція географії Золочівської МАН у 2020-2021 н.р. працює за навчальною програмою «Людина і довкілля», схваленою для використання в позашкільних навчальних закладах (протокол засідання науково-методичної комісії з позашкільної освіти Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України від 12 червня 2015 року). Метою навчальної програми є формування свідомої екологічної мотивації, навичок і моделей поведінки, безпечної для довкілля і здоров'я, спрямованої на реалізацію принципів стійкого розвитку. Керівник секції – талановитий педагог із багаторічним стажем Лілія Єрмолаївна Городиловська ставить собі за мету не тільки  узагальнити та систематизувати екологічні знання, набуті учнями з різних навчальних предметів та джерел інформації, але, перш за все, сприяти усвідомленню вихованцями об'єктивності законів функціонування екосистем, необхідності збереження природного різноманіття; сформувати почуття особистої причетності до виникнення і вирішення екологічних проблем, переконання у необхідності свідомого регулювання потреб і споживання,  формування досвіду екологічно безпечної, компетентної взаємодії з природою.

Завершилась перша чверть І семестру. Гуртківці добре попрацювали над темою «ґрунтоутворення». Учні опрацювали чинники родючості грунту, хімічний склад та етапи грунтоутворення, поширення грунтів на планеті. Особливу увагу приділили  темі руйнування грунтів природним способом і внаслідок втручання людини: це особливо актуально тому, що фізична деградація грунтів охопила практично всю Україну.

Нам усім варто задуматись над відомою для екологів фразою: «Усе географічне розмаїття ґрунтів створено боротьбою двох взаємно протилежних процесів – накопичення гумусу і вимиванням його». Адже за останні 130 років втрати гумусу в ґрунтах Лісостепу досягли 22%, у Степу — 19,5%, на Поліссі — близько 19% від початкової їхньої кількості. Загальна площа сільськогосподарських угідь, які зазнали згубного впливу водної ерозії, становить 13,3 млн га (32%), в тому числі 10,6 млн га орних земель. У складі еродованих земель налічується понад 2,5 млн га із середньо- та сильно змитими ґрунтами, зокрема 68 тис. га повністю втратили гумусовий горизонт. Фізична деградація ґрунтів, як наслідок їхнього інтенсивного механічного обробітку та зниження вмісту органічної речовини, практично охопила всю орну площу України.

Для попередження та запобігання подібних явищ Україна на сьогодні приєдналась до трьох Конвенцій Організації Об’єднаних Націй, які спрямовані на забезпечення сталого розвитку в усьому світі: Конвенція ООН про охорону біорізноманіття, про боротьбу з опустелюванням, Рамкова конвенція ООН про зміну клімату.

Людству час звернути увагу на екологічні проблеми, усвідомити, що майбутнє нашої планети залежить від кожного з нас.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень